Voetbalanalist: puike schnabbel ex-voetballers

Het verhaal dat (goede) voetballers zo veel geld verdienen omdat ze voor hun vijfendertigste jaar het geld voor de rest van hun leven al verdiend moeten hebben, is inmiddels wel achterhaald natuurlijk. De meeste kleppers blijven wel in de voetbalwereld actief. Als (hulp)trainer, technisch directeur of voetbalanalist.

Vooral in die laatste discipline klust een toenemend leger van oud-voetballers er stevig bij. Welbespraakt hoef je daar niet voor te zijn. Jan Boskamp (hij wóónt in mijn tv) bijvoorbeeld slaagt er zelden in om meer dan twee woorden in de juiste volgorde te zetten. Waarbij die woorden dan meestal ook nog verkeerd worden uitgesproken.

Gisteravond (donderdag 26 november) waren Theo Janssen (die ook richting een testbeeld-nominatie snelt) en Ibrahim ‘Ibi’ Afellay analist van dienst bij RTL7. Beiden voorzagen de wedstrijden Feijenoord – CSKA Moskou en daarna PSV – PAOK Saloniki van kanttekeningen.

De nu 34-jarige Afelly is een relatieve nieuwkomer in het analisten-nest. Na een jaartje (dat vooral in het kader van revalideren stond) bij PSV, hoopt hij op een nieuwe club. Al zal dat een lastige klus worden voor de fris ogende 57-voudige ex-Oranje-international. Zijn blessurelijst komt akelig dicht in de buurt van die van Arjen Robben.

Robben’s entree in de eredivisie als speler van Groningen is qua speelminuten allesbehalve een succes. Terwijl de winterstop in zicht komt, stond Robben in totaal amper 45 minuten tussen de lijnen. Bij het inlijven van Afellay ligt eenzelfde scenario zwaar op de loer. Zullen clubs beseffen.

Waar ik van verschillende analisten (Youri Mulder en Kenneth Perez voorop) wegtrekkers krijg, gun ik Ibi Afellay het voordeel van eventuele twijfel. Hij komt op mij deskundig, prettig en eerlijk over. Sowieso heb ik een zwak voor Marokkaanse spelers die voor Oranje kiezen in plaats voor ‘hun andere vaderland’. Dan toon je namelijk ballen.

In dit verband: ik hoorde PSV-er Mohamed Ihattaren daar recent over zeggen dat zijn keuze om voor Oranje te kiezen in slechte aarde was gevallen bij een deel van zijn achterban. In de kern werd hij voor verrader uitgemaakt. Ihattaren’s reactie was dat hij veel aan Nederland te danken heeft. En dat hij in ruil daarvoor iets terug wil doen. De betreffende criticasters liet hij weten dat ze beter terug konden gaan naar Marokko. Als daar hun hart lag. Want om hier alleen maar (met tegenzin) te zijn vanwege een uitkering was een slechte reden. Mooie én dappere tekst uit de mond van een achttienjarige.

Over voetbalanalisten nog: wat zouden die gasten per uitzending ophalen? Nu al: ik doe het voor de helft. Vertel het door!

Ton Broekhuisen

Reacties zijn gesloten.